ZNATE LI ŠTA SVE MOŽE SMART TV?

ZNATE LI ŠTA SVE MOŽE SMART TV?

Firma za istraživanje tržišta YouGov objavila je da samo 53% svih vlasnika pametnih televizora zna šta je Smart TV. Otkriveno je da 89% ispitivanih vlasnika pametnih televizora najveću važnost pridaje kvaliteti zvuka, dok 93% preferira veličinu ekrana te čak 96% tvrdi da je kvalitet slike razlog br. 1 za kupovinu…

ŠTA JE ZAPRAVO SMART TV?

Smart TV ili “Pametan TV” je televizor koji ima pristup internetu putem posebnih aplikacija, a koje mogu uključivati i otvoreni internet pretraživač kojim možete pristupiti bilo kojoj stranici. Smart TV modeli posjeduju i mogućnost reprodukcije različitih audio, video i slikovnih materijala bilo putem memorija i tvrdih diskova koje možete spojiti putem USB interfejsa na televizor, bilo putem lokalne kućne mreže (LAN) gdje pristupate podacima koji su snimljeni na računaru ili kućnom serveru (NAS). Takodje noviji modeli posjeduju i WIFI module, tako da to sve možete i bez kabla.

Ukoliko posjedujete mobilni telefon nove generacije (smartphone) ili tablet, putem specifičnih aplikacija možete upravljati televizorom u istoj mjeri  kao i sa originalnim daljinskim upravljačem, pa čak i naprednije – virtualna tastatura na ekranu mobitela olakšava unos teksta pa će i pretraživanje interneta i ispunjavanje formi biti jednostavnije.

RAZVOJ 3D TEHNOLOGIJE

3D prikaz je iz svoje prve generacije 2010. godine u 2011. godini pokazao veća poboljšanja, uz dolazak polarizacijskog 3D-a kao i više nego solidne alternative. Glavna novost od 2012. Godine je početak standardizacije aktivnih 3D naočara tako da modeli različitih proizvođača rade na različitim televizorima.  Na tržištu se danas nude dva osnovna tipa  3D-a: aktivni i polarizacijski (poznat još kao i pasivni).

Osnovna razlika jeste u načinu na koji se prikazuje slika na ekranu, ali ono što će svako prvo uočiti jesu 3D naočare potrebne za gledanje 3D materijala. Aktivni modeli zahtijevaju naočale koje moraju biti na napajanju kako bi funkcionirale – obično se u njih ugrađuju akumulatori što se pune putem klasičnog USB-a ili kompaktne pljosnate baterije kao u pojedinim tipovima satova, a koje je potrebno zamijeniti nakon određenog broja sati rada. S druge strane, polarizacijske naočare kakve su danas prisutne u većini kino dvorana ne zahtijevaju nikakvu elektroniku za svoj rad, već se oslanjaju na različitu polarizaciju svjetlosti koju propušta jedna, odnosno druga leća.

Valja istaknuti kako 3D televizori bez ikakvih problema mogu prikazivati normalne 2D sadržaje i to bez obzira koriste li aktivnu ili polarizacijsku tehnologiju.

 

DA LI JE VELIČINA VAŽNA?

Unatoč dolasku 3D-a, interneta i raznih mogućnosti upravljanja, kod odabira televizora važan kriterijum i dalje ostaje – njegova veličina. HDTV je svojim dolaskom približio dojam kino dvorane velikim dijagonalama ekrana, a koje su značajno veće od onih koje smo gledali na CRT televizorima. Imati ekran dijagonale veće od jednog metra danas više nije luksuz već normalna pojava.

Jedno je sigurno kod novih televizora – oni su namijenjeni prikazivanju materijala velike rezolucije (HD), a kada se tako detaljna slika prikazuje, ona jednostavno priziva gledatelja da joj se približi kako bi mogao vidjeti sve detalje. Obzirom da je HD materijala sve više, te da se može i TV program polako pratiti u HD rezoluciji, kada dvojite između dvije dijagonale i ukoliko imate prostora u dnevnom boravku – odaberite veću dijagonalu. Pitate se zašto?

Za početak – 4:3 format se i dalje emitira na mnogo programa pa ako ga “suzite” da bude proporcionalan, slika neće prekrivati čitav ekran i biće manja.  Zatim, zbog toga što mi možemo razabrati više detalja kada se približimo promatranom objektu, slika HD rezolucije se iz veće udaljenosti može ličiti poput one standardne rezolucije, zato valja ili smanjiti udaljenost ili povećati dijagonalu.

1. Kolika je brzina veze potrebna za normalno funkcioniranje Smart TV-a?

Ako želite u potpunosti iskoristiti potencijal svog pametnog televizora i pritom skidati ili streamati filmove, ili koristiti Skype za video pozive, preporučena je minimalna brzina od 2 mb. Stoga u BiH i RS ne bi trebali imati problema, s obzirom da je prosječna brzina  mreže već od 5 mb

Ono što je svalako bitno napomenuti je kako za aktivno korištenje svih funkcija Smart televizora preporučujemo uzeti FLAT (neograničeni) protok na internetu kod svog internet provajdera

2. Kako se upravlja navigacijom na Smart TV-u?

 

Za to možete koristiti daljinski upravljač koji dobijete uz TV ili razne aplikacije koje možete instalirati na TV i telefon. Na vama je odluka

3. Mogu li pristupiti cijelom webu putem Smart TV-a?

Naravno, imate web browser kojim možete otvoriti sve stranice. Od novina, do facebook-a kao i online shop-ova

4. Koji je “rok trajanja” savremenog televizora odnosno hoću li morati kupovati novi televizor svake 2 godine zbog zastarjevanja tehnologije?

Kratko i jasno – ne. Svi pametni televizori imaju mogučnost nadogradnje softvera.

Pogledajte našu ponudu televizora :

Share this post

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


has been added to your cart.
Checkout