Mali korisni savjeti za brušenje brusilicom

Mali korisni savjeti za brušenje brusilicom

Brusna prašina je tako sitna da može prodrijeti kroz disne puteve do pluća. Nisu opasni samo ostaci boje i laka, nego i sićušni komadići metala, plastike ili drveta. Usisavanjem brusne prašine spriječavate prljavštinu u radionici ili stambenom prostoru, a povećavate učinkovitost i produžavate vijek trajanja brusnih ploča.
O tome obavezno razmislite prije nego što pribavite brusilicu. Ukoliko ne postoji mogućnost da za vrijeme brušenja uklanjate prašinu uređajem za usisavanje, obavezno nosite zaštitnu masku za nos i usta jer ćete inače ozbiljno ugroziti svoje zdravlje.

Kod brušenja lakova se primjerice upotrebljava brusni papir granulacije 100. Za fino brušenje drveta koristi se granulacija 120 do 180, a za fino brušenje lakiranih površina papir granulacije od 220 na više.

Brusni papiri

Papir kojim ćete brusiti ovisi o predmetu koji želite brusiti i o veličini njegove površine. Jednostavni brusni papiri kojima kao baza granulacije služi mineral korund, ne odlikuju se pretjeranom čvrstoćom te se stoga upotrebljavaju za ne tako tvrde materijale kao što je drvo ili pak za manje metalne površine.

Visokokvalitetni brusni papiri s podlogom od umjetne smole su daleko čvršći te se stoga mogu upotrebljavati za puno tvrđe materijale. Kod nekih se proizvođača već na osnovu boje brusnog papira može odrediti za koji je materijal prikladan.

Obratite pažnju: na poleđini brusnog papira navedena je gustoća granulacije. Ne odgovara svaka gustoća granulacije svakom radnom postupku. Gruba granulacija (80 ili manje) koristi se u svrhu temeljitog skidanja materijala, a ostavlja grubo izbrušenu površinu.

Fina se granulacija koristi kod završnih, finih brušenja. Pritom se skida manja količina materijala. Ravnomjerno ručno brušenje jedne površine najbolje će uspjeti omotate li komad drveta ili pluta brusnim papirom.

Izaberite neku Iskra brusilicu iz naše ponude :
ISKRA BRUSILICE PONUDA
DB-5017- iskra-2000-W

Savjetnica

Share this post

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


has been added to your cart.
Checkout