Kako odabrati motornu testeru

Kako odabrati motornu testeru

Kada odlučite da kupite motornu testeru prvo bi trebalo da sagledate svoje potrebe. Za šta vam je potrebna? Koliko često ćete je koristiti? Da li radite u šumi svaki dan ili vam je potrebna samo za seču drva za ogrev? Jer ISKRA ima motorne testere za sve tipove korisnika – od velikih jakih motornih testera za profesionalce, do malih testera, lakih za rukovanje – moramo biti sigurni da ste dobili upravo onu testeru koja vam je potrebna.

NEKOLIKO SAVjETA PRIJE KUPOVINE

Savremene motorne testere su prilagođene da odgovaraju specifičnim radnim uslovima i korisnicima. Prije nego što kupite motornu testeru, treba da postavite nekoliko osnovnih pitanja o njenoj upotrebi. Odgovori će vam pomoći da odaberete odgovarajući tip i veličinu motorne testere.

Pitanja koja treba da postavite prije kupovine motorne testere

 • Koliko sam iskusan u korišćenju motornih testera?
 • Za šta ću da koristim motornu testeru? Svakodnevna, profesionalna ili povremena upotreba?
 • Koju veličinu drveća ću obarati najčešće? Tvrdo ili meko drvo? Treba mi mala ili velika testera?
 • Koliko često ću koristiti motornu testeru? Svaki dan, jednom mjesečno ili nekoliko puta godišnje?
 • Koliko je važna ergonomija motorne testere? Treba li da ima smanjene vibracije i da je dobro uravnotežena?
 • Koliko je važna bezbjednost?
 • Koliko su važne servisne i karakteristike za održavanje? Trebaju li mi lako dostupni filter za vazduh i svećica?
 • Treba li da bude lako da se zategne i zamijeni lanac?
 • U kojim godišnjim dobima ću koristiti motornu testeru?

KOJI TIPOVI MOTORNIH TESTERA POSTOJE ?

Motorne testere uslovno mogu da se podijele u slijedeće grupe:

 1. PROFESIONALNE TESTERE Motorne testere sa maksimalnim performansama i optimalnom ergonomijom. Konstruisane za svakodnevnu ili povremenu profesionalnu upotrebu.
 2. VIŠENAMJENSKE TESTERE Robusne motorne testere. Izrađene kao profesionalne testere, ali sa malo slabijim performansama. Konstruisane za povremenu upotrebu, na primer za seču drva za ogrijev.
 3. REKREATIVNE/POTROŠAČKE TESTERE Male testere jednostavne za korišćenje konstruisane za ne vrlo čestu domaću upotrebu od strane „rekreativnih korisnika“.
 4. TESTERE ZA OREZIVANJE DRVEĆA Razvijene da ih koriste samo profesionalci za održavanje drveća. Rukovanje i radne tehnike za ove testere nisu obrađene u ovom priručniku.

Veličina motorne testere

Veličina motorne testere se određuje prema zapremini cilindra (cm³) i snage motora (KS i kW). Veličina koju treba da odaberete zavisi od slijedeća dva faktora:

VEŠTINA I ISKUSTVO Odaberite manju motornu testeru sa slabijim motorom ako ste početnik u radu sa motornim testerama. Malom testerom se lakše manevriše nego velikom. Ako je motorna testera preteška, dlanovi i ruke će vam se umoriti, što je bezbjednosni rizik, gledano dugoročno.

TIPOVI I VELIČINA DRVEĆA Odaberite veću motornu testeru sa više snage ako želite da sječete veća stabla, posebno tvrdo drvo. Ako je model premalen, motorna testera će biti izložena velikom naprezanju i nepotrebnom habanju.

Dužina mača

Prikladna dužina mača se određuje prema veličini stabla kao i prema veštini korisnika. Ako ste navikli na rukovanje motornom testerom, trebalo bi da imate bar dve različite dužine mača, što će vam omogućiti da mijenjate mač prema veličini drveća. Kraći mač teži manje i lakši je za manevrisanje kod okresivanja grana. Duži mač se koristi za veća stabla.

Preuzeto sa : motobike.rs

Pogledajte veliki izbor motornih testera na našem sajtu :
Motorne testere ISKRA

 

Share this post

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


has been added to your cart.
Checkout