Kako čistiti i održavati mašinu za pranje sudova

Kako čistiti i održavati mašinu za pranje sudova

Većina nas ne misli na čišćenje mašine za pranje sudova veoma često. Naposletku, ako se sudovi peru i postaju čistiji u mašini, zar ne bi trebalo da je i sama mašina čistija?

Nažalost, ostaci hrane i naslage vremenom se talože, a neke od njih i smanjuju učinak mašine za sudove. Ipak srećna okolnost je da mašine za sudove ne zahtjevaju čišćenje veoma često, a nije ih ni teško očistiti. U ovom članku ćete naći savjete kako to da uradite.

Koristite vašu mašinu za sudove redovno. Na taj način ćete sprečiti da se ostaci hrane talože u njoj i tako smanjiti potrebu da je čistite.
Uključite mašinu za sudove da radi, sačekajte da se operu sudovi, a potom je potpuno ispraznite. Slijedeća uputstva pratite samo ako vam je mašina prazna.
Provjerite sve prskalice. Pogledajte u sve rupe prskalice da biste se uvjerili da su otvorene kako bi voda mogla bez smetnji da protiče kroz njih.
Očistite sve ostatke hrane iz rupa na prskalici. Koristite kliješta za žicu ili kombinjerke sa blagim šiljcima na vrhu ako imate takve. U suprotnom, probajte da očistite rupe čačkalicom za zube ili nečim sličnim. Vodite računa da nešto ne ogrebete ako koristite predmet sa metalnim šiljkom. Ako su te rupe veoma male, uzmite tanku žicu, savijte je i napravite malu kuku na jednom kraju. Provucite žicu kroz rupicu najudaljeniju od centra prskalice. Svaki put kada ovo ponovite, mala količina ostataka hrane će izaći. Ipak, ovo će vam oduzeti dosta vremena. Druga opcija je da “bušite” mnogo veću rupu na kraju prskalice. Pustite mašinu da radi i izbaci ostatke, a potom začepite veću rupu sa zavrtnjem od nerđajućeg čelika.
Očistite prostor oko ivica vrata i oko gume. Ovaj prostor se ne pere tokom pranja sudova u mašini. Koristite vlažnu krpu i, ako želite, malu količinu blagog spreja za čišćenje. Stara četkica za zube ili neka druga mekana četka za čišćenje u domaćinstvu može vam olakšati da doprete u uglove i očistite prostor oko gume.
Očistite prostor ispod donjeg dela vrata. Kod nekih mašina, ovo mesto nema nikakvu funkciju i tu voda ne prolazi, pa se mogu nagomilati ostaci hrane ili neki drugi otpad. Obrišite ga.
Proverite dno vaše mašine za pranje sudova oko odvoda. Tu ćete pronaći rešetku ili grubi prečistač (filter) ispod prskalice. To je mesto gde odlazi suvišna prljava voda. Proverite da li su ostaci hrane zapušili ovo područje. Nema potreba da filter čistite često ako pazite šta stavljate u vašu mašinu za sudove, ali treba ukloniti sve čvrste materije (ako ih uopšte tu ima), naročito komadiće papira, parčiće polomljenih sudova, šljunak, itd. Možda ćete moći rukom da pokupite čvrste predmete koji se nagomilaju sa spoljašnje strane. Ako mislite da se neki otpad uvukao ispod filtera, moraćete malo da se bavite jednostavnim rasklapanjem pojedinih dijelova mašine da biste očistili otpad.
Da biste uklonili nagomilan otpad, isključite mašinu za pranje sudova iz struje. Potražite električni utikač ispod vaše sudopere. Vodite računa da isključite mašinu, a ne odvodno crevo.
Pažljivo uklonite šarafe, vodeći računa da ih ne ispustite. Poklopac će se podići, a prostor će biti dostupan za čišćenje. Dok budete rasklapali ovaj deo mašine, vodite računa da zapamtite šta ste skinuli i sa kog mjesta. Možete napraviti par snimaka dok budete ovo radili, a dijelove odložite na neko bezbjedno mjesto po redu kako ste ih skidali.
Zalijepite parče trake na otvor da biste sprečili da ostaci hrane i otpad upadaju u njega dok ga čistite.
Uklonite čvrst otpad krpom ili prstima. Budite pažljivi kada baratate sa komadićima polomljenog stakla ako ga pronađete među otpadom.
Koristite četkicu ili krpu da biste omekšali i uklonili otpad.
Sve ponovo zašarafite natrag, ponavljajući radnje ali obrnutim redom od onih kada ste rastavljali delove. Nemojte previše zategnuti šrafove, posebno ako ih uvrćete u meku plastiku.
Ponovo uključite mašinu u struju.
Uklonite naslage tvrde vode ili kamenac. Pustite praznu mašinu na jedan ciklus pranja, ali koristeći blago sirće po vašem izboru u pregradi za mašinski prašak. Uradite ovo nakon što ste ispratili sve gore navedene korake u vezi sa čišćenjem; na taj način ćete se pobrinuti za sve što vam je promaklo u čišćenju ili otpad koji ste omekšali. Dovoljno je da mašinu uključite na “slabiji” ili kraći program. Stavite mašinski prašak za pranje sudova u prostor predviđen za to. Stavite tečnost za sjaj u uspravnu posudicu na gornju policu. Ako nemate tečnost za sjaj, koristite bilo šta od sledećih sredstava koja nisu skupa ili su vam pri ruci:
Prašak za pravljenje limunade. Nemojte koristiti jake boje koje mogu ostaviti fleke, a nije potrebno ni dodavati šećer.
Prašak za instant napitke.
Sok od limuna.
Destilovano bijelo vinsko sirće.
Sredstvo za čišćenje mašina za sudove.
Uklonite svu plesan ili buđ izbeljivačem. Još jedanput, ovog puta bez sredstava za čišćenje na bazi kiselina, startujte ciklus pranja. Nikada nemojte miješati izbeljivač sa drugim sredstvima za čišćenje ili deterdžentom za pranje sudova u mašini.
Ako vam plijesan ili buđ predstavlja problem, nakon svakog ciklusa pranja ostavite malo otvorena vrata mašine na neko vreme da bi se ona osušila.
Izbegavajte upotrebu izbeljivača ili deterdženata koji sadrže izbeljivač ako su vrata ili unutrašnjost vaše mašine za pranje sudova od nerđajućeg čelika.
Izbeljivač je veoma jaka hemikalija, kako za vas tako i za vašu mašinu za pranje sudova. Koristite ga umjereno i samo kada je to zaista neophodno.
Rđa sa pribora za jelo ostavlja fleke.
Koristite sredstvo za uklanjanje rđe bezbedno za mašine za sudove da biste skinuli same fleke, ali se ipak zapitajte kako su se one tu najpre i pojavile.
Ako se završni premaz ljušti ili otpada u vidu komadića ili ljuspica sa žičanih polica u vašoj mašini za pranje sudova, probajte da nanesete sredstvo namenjeno samo policama ovakvih mašina. Takođe, izvucite police i proverite dno. Ako je oštećenje ozbiljno ili se rđa dosta raširila (odnosno, zahvatila je sve, a ne samo nekoliko rešetki), provjerite da li možete da zamijenite cijelu policu. On-line prodavnice nude veoma raznovrsne delove za kućne uređaje, tako da možete vrlo lako naći rezervni dio.
Ako voda sadrži dosta gvožđa ili rđe, možda je skidanje rđe van vaše moći. Ako je moguće, najpre rešite uzrok problema. U slučaju da problem nisu zarđale cijevi, možete koristiti uređaje omekšivače vode koji mogu ukloniti ograničene količine gvožđa. Filteri postoje da bi uklonili gvožđe iz vode i možda bi vrijedelo da ih provjerite ako vaša voda sadrži izuzetno puno gvožđa u sebi.
Naprskajte prednji deo vaše mašine za pranje sudova blagim sprejom za čišćenje po vašem izboru i obrišite ga sunđerom ili mekom krpom. Posebno obratite pažnju na kontrolnu tablu (dugmad programatora) i ručku. Takođe, nemojte da zaboravite da očistite i mali prostor ispod same ploče vrata jer je to mesto na kome se prljavština često skuplja.
Dopunite raspršivač sredstva za sjaj u vašoj mašini za pranje sudova otprilike jednom mesečno jer taj sjaj sprečava pojavu tačkica na vašim sudovima. Odvrnite okruglu ručicu u vratima mašine i sipajte sredstvo za sjaj prema uputstvima na pakovanju ili iz priručnika za vašu mašinu. U zavisnosti od kvaliteta i sastava vaše vode, možda ste u mogućnosti da koristite bijelo vinsko sirće umesto sredstva za sjaj. Eksperimentišite i provjerite kakve ćete rezultate dobiti.
Nemojte koristiti sjaj ako imate omekšivač vode.
Sredstva za sjaj su dostupna i u čvrstom obliku. Ako zaboravljate da dopunite tečni sjaj za sudove, sredstva za sjaj u čvrstom obliku su lakše uočljiva, pa vas mogu češće podsećati.
Ako vam je zgodnije, možete koristiti deterdžente za pranje sudova u mašini koji u sebi već sadrže sredstvo za sjaj.
Četkom očistite korpu za pribor za jelo ako se u njoj nakupio otpad. Možete koristiti tečni deterdžent za sudove.

Savjeti >

Brzo pokupite sve što padne na dno mašine za pranje sudova.
Napunite cijelu mašinu sudovima pre nego što startujete ciklus pranja, ali nemojte pakovati sudove previše tesno. Mašine za pranje sudova funkcionišu tako što voda prska preko sudova, tako da je neophodno da voda ima mogućnost da dopre do sudova.
Nemojte prati posude ili boce sa nalepnicama koje se mogu lako odlijepiti. Sastružite masne ostatke i velike komade hrane sa posuđa pre nego što ga stavite u mašinu za pranje sudova.
Nisu svi deterdženti za pranje sudova u mašini isti. Sledeći put kada budete kupovali novu kutiju mašinskog praška za sudove, probajte neku novu marku i provjerite da li će rezultati pranja biti bolji. Takođe, proverite kakve su ocene i kritike novog mašinskog praška. U krajnjem slučaju, bolje je da date prednost prašku i tabletama nad gelovima i tečnim deterdžentima. Pre upotrebe, čuvajte ih na suvom mestu i dalje od prevelike vlage.
Stavite sitne predmete u korpu zajedno sa viljuškama i noževima da ne bi ispadali kroz rešetke i završili na dnu mašine. Neke mašine za pranje sudova imaju čak ugrađene korpe ili pregrade za male predmete.
Upozorenja
Nikada nemojte miješati sredstva za čišćenje stvari u domaćinstvu, posebno izbeljivač sa ostalim sredstvima za čišćenje ili hemikalijama.
Ako vam nije baš najzgodnije da se bavite jednostavnim rasklapanjem i ponovnim sklapanjem filtera, nemojte odšrafljivati dijelove na dnu mašine jer oni ne zahtevaju često čišćenje.
Koristite samo deterdžente koji su predviđeni za upotrebu u mašinama za pranje sudova. Nikako ne smete koristiti tečne deterdžente za sudove koje upotrebljavamo kada ručno peremo sudove. Mašina za sudove je dizajnirana tako da zadržava vodu koja prska iz određenih pravaca, a ne gusti sloj sapunice. Samo ćete napraviti nered ako budete koristili tečni deteržent za pranje sudova.

Trenutno kod nas na akciji možete pronaći FAVORIT MS 5000 mašinu za pranje sudova sa čak 5 godina garancije

Share this post

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


has been added to your cart.
Checkout