7 savjeta za zamrzavanje hrane

7 savjeta za zamrzavanje hrane

Tokom čitave istorije, ljudi su oduvijek ulagali puno napora da proizvedu i sačuvaju hranu, pa je industrija koja se bavi zamrzavanjem namirnica napravila revoluciju u smislu mogućnosti transporta hrane do udaljenih područja.

Zaleđeno voće, povrće, meso, riba prvi put su u pakovanjima ponuđeni kupcima u Sjedinjenim Američkim Državama 1930. godine, a do 1940. taj način čuvanja hrane postao je široko rasprostranjen.

Osim što se zamrzavanjem čuvaju kvalitet i ukus hrane, štedi se dragoceno vrijeme ali i kućni budžet. To je način da se spreči prezrevanje voća i povrća i da se osigura konzumiranje dok su namirnice još uvijek sočne i pune sviježih i hranjivih materija.

A kako da pravilno i praktično zamrzavate namirnice? Nudimo vam 7 korisnih savjeta:

 

1. Odredite veličine porcija

Zamrzavajte hranu u realnim porcijama. Na taj način izbjegavate da odledite cijelo pile ako, na primer, kuvate samo za sebe.

2. Napravite spisak pod nazivom ”Šta imam u zamrzivaču”

Takav spisak će vam pomoći da ne trošite puno novca i vremena. Možete lako da zaboravite da već imate tri smrznute banane u frižideru i bespotrebno kupite nove.

3. Prethodno ohladite hranu

Zamrzavanje toplih ili vrućih jela doprinosi promjeni temperature u zamrzivaču i uzrokuje odmrzavanje ostale hrane.

4. Napravite plan obroka

Planiranje obroka štedi vrijeme! Nedelja može da bude dan kada ćete spremiti obroke za cijelu narednu sedmicu i pripremljena jela zamrznuti. Jedino što vam ostaje je da kada dođete kući sa posla izvadite posudu iz zamrzivača i podgrejte je.

5. Nije sve moguće zamrznuti

Da biste postali profesionalac u zamrzavanju, morate znati šta ne treba zamrzavati: kuvana jaja, zelenu salatu, krastavac, jogurt, sir, ljekovito bilje, jabuke, lubenicu, prženu hranu, testeninu…

6. Održavajte zamrzivač punim

Da li ste znali da je prazan zamrzivač skuplji za rad nego onaj koji je skoro pun? Zamrznuta hrana pomaže da se ostala hrana što pre zamrzne, i zbog toga pun zamrzivač može pomoći u štednji energije i novca.

7. Zamrzavanje ne uništava bakterije

Niste sigurni koliko dugo je nešto zamrznuto? Da li hrana izgleda čudno kada je odmrznete? Bacite je. Takođe, nemojte zamrzavati hranu koja nije svježa – zamrzavanje neće poboljšati kvalitet ili svježinu hrane.

Triomax u ponudi ima razne modele zamrzivača po najpovoljnijim cijenama u BiH

Naša preporuka su :
Favorit F265
Beko Zamrzivač HSA 40520
ZAMRZIVAČ BEKO HSA 32520
Elin ZH200
Elin ZH300

Share this post

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


has been added to your cart.
Checkout