Koja je razlika između konvektora i radijatora?

Koja je razlika između konvektora i radijatora?

Sezone grijanja još nije službeno počela što znači da još imate dosta vremena da poduzmete određene korake kako bi se zaštitili od zime.
Zašto već sada? Pa zato što ipak trebate vremena da razmislite, definirate i uklopite svoje želje sa željama ostalih ukućana.

Iako će te želje biti različite, jedno je sigurno – nitko se ne želi smrzavati unutar četiri zida pa je najbolje što prije posegnuti za revolucionarnim rješenjima za topli dom.

Naravno, pričamo o MAX uredjajima, tj. o njihovim inovativnim i ekonomičnim oblicima grijanja.

Prilikom zagrijavanja prostorija, konvektori i radijatori rade na principu maksimalne uštede energije koju ćete najbolje osjetiti na kućnom budžetu na kraju sezone grijanja.

Iako su izgledom zaista slični, konvektori i radijatori se uvelike razlikuju po samom načinu rada.

Kako bi si olakšali odluku kupovine, evo nekoliko bitnih razlika između ova dva oblika grijanja.

Kao što im samo ime govori, konvektori ne isijavaju direktnu toplinu već rade na principu prirodne izmjene zraka (konvekcije). U svakoj se prostoriji hladniji zrak nalazi nisko, kod samog poda jer je teži od toplijeg zraka.

Električni grijač privlači hladni zrak koji konvektori zagrijavaju. Budući da je zagrijan, on se diže do plafona gdje se postepeno hladi i ponovno spušta na pod. I tako sve ispočetka.

Budući da su konvektori indirektni oblik zagrijavanja, optimalna sobna temperatura nalazi se na srednjoj visini prostorije.

Svi MAX konvektori imaju osjetljivi termostat koji registrira promjenu temperature i od 0,1°C, a centralni dio termostata je mikroprocesor koji putem sonde provjerava temperaturu u prostoru svakih 40 sekundi.

Radijatori isijavaju toplinu i direktan su oblik grijanja

Radijatori rade po drugačijem principu. Generalno govoreći, kroz radijatore teče vruća voda koja ih ujedno i zagrijava. Zbog ovakvog načina rada, oni isijavaju ugodnu, ujednačenu i direktnu toplinu po cijeloj prostoriji .

Oni rade u skladu s Europskom direktivom koja se odnosi na otpad električne i elektroničke opreme (WEEE) i griju u kombinaciji konvekcije i isijavanja. Znači jednim dijelom rade na principu konvekcije kao i konvektori, a drugim dijelom isijavaju toplinu cijelom površinom prednjeg panela.  Takav način zagrijava nazivamo efekt Sunčeve topline

Što prije krenete u kupovinu uređaja za grijanje, to ćete biti spremniji za hladne zimske dane, a što je najbolje, uštedjet ćete novac!

Pogledajte cijelu ponudu na našem sajtu :
www.triomax.ba

 

Share this post

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


has been added to your cart.
Checkout