Kako uštediti struju tokom rada klima uređaja ?

Kako uštediti struju tokom rada klima uređaja ?

Kako uštedjeti struju tokom rada klima uređaja? Pitanje koje svakog ljeta postaje aktuelno.

Topli proljećni dani najavljuju skori dolazak ljeta, a sa njim i temperature od 40 i više stepeni Celzijusovih. Takve vrele dane nemoguće je izdržati bez klima uređaja. One nam pružaju ne samo prijatni ambijent u domu, već omogućavaju da normalno funkcionišemo.

Međutim, cjelodnevni rad rashladnih sistema znači i veće račune za struju. Iako su mnogi spremni da izdvoje više novca kako bi imali potrebni komfor u toku ljeta, postoje načini da se to izbjegne.

Imajući ovo u vidu Triomax vam daje odgovor na pitanje: kako uštediti struju tokom rada klima uređaja.
Izaberite pravi režim rada

Prvi klima uređaji ne samo da su, zbog visokih cijena, bili nepristupačni svima, već su imali samo osnovne funkcije hlađenja. Odnosno, dolazili su sa 3 opcije hlađenja – nisko, srednje i visoko. Tokom godina razvoj tehnike i tehnologije omogućio je napredak klima tako da danas one predstavljajuju moderne uređaje koji mogu da ponude potrošačima više različitih opcija hlađenja.

Bez obzira da li su u pitanju standardne klime, prozorski modeli ili prijenosni klima uređaji, svaki ima režim hlađenja (Cool Mode). U ovom režimu AC kompresor radi na podešenoj temperaturi i brzini ventilatora koja odgovara tom nivou. Što znači da potencijal za uštedu električne energije zavisi od temperature na kojoj koristite klima uređaj.

Fan Mode (režim ventilatora), kao što naziv kaže, označava rad samo ventilatora, dok je kompresor isključen. Na taj način se ostvaraje i značajna ušteda u radu. Ipak, morate znati da nećete moći dodatno da rashladite prostoriju.

Dry Mode (suvi režim) je posebno koristan za gradove koji su bliže moru i imaju visok nivo vlažnosti. Mada je odličan za upotrebu i u kontinentalnoj klimi danima kada je vlažnost vazduhu visoka. Zahvaljujući ovoj opciji otklonićete višak vlage i učiniti vazduh u svom domu zdravijim. Ujedno, uštedećete energiju, jer ventilator i kompresor rade manjim brzinama.

Kako uštediti struju tokom rada klima uređaja?
Vodite računa o postavljanju željene temperature

Jedan od najčešćih razloga zašto vaša klima troši više struje jeste prenisko podešena temperatura. Statistički podaci pokazuju da većina korisnika postavlja svoje jedinica na 21 do 23 stepena Celzijusova. Ma koliko ste navikli na ovaj nivo, stručnjaci savetuju da podesite temperaturu na 24 ili 25 stepeni Celzijusovih. Ovu malu razliku vaše tijelo neće osjetiti, te će vam i dalje biti prijatno, ali ćete uštedeti u potrošnji električne energije. Vjerovali ili ne, vaši računi mogu biti niži 10 do 25 odsto.

Da biste dodatno uštedeli vodite računa gde postavljate termostat. Ovaj deo je veoma osjetljiv na toplotu koju emituju televizori, računari i drugi električni uređaji, pa je preporučljivo da klimu montirate dalje od njih. U protivnom, kompresor će raditi duže.

Održavajte svoje rashladne sisteme

Redovno čišćenje klima uređaja ima višestruki značaj. Prema istraživanjima jedinica prosječno godišnje izgubi 5 odsto svoje efikasnosti ukoliko se ne održava. Što dovodi do bržeg trošenja. Samim tim i izdvajanja novca za česte popravke.

Neefikasni rad, takođe, dovodi do povećanja troškova električne energije, jer je potrebno više vremena da se postigne zadata temperatura. Naime, filteri sakupljuju prašinu i druge štetne materije, pa ako se ne čiste dolazi do smanjenog protoka vazduha. Zato je potrebno da ih na svakih mjesec dana pažljivo operete.

Održavanje podrazumeva i angažovanje profesionalaca. Pred-sezonski servis klima uređaja obuhvata detaljnu proveru cjelokupne kako spoljašnje, tako i unutrašnje jedinice, a po potrebi i punjenje freona. Jedino time možete obezbediti maksimalni učinak vaše klime.

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *