Šta nam govori naljepnica za energetski razred?

Šta nam govori naljepnica za energetski razred?

Uvijek su Vas mučile oznake na uređajima? Pitali ste se šta podrazumevaju oznake: A, B, C, D, A+ i A++ i šta je zapravo energetski razred? Evo čemu one služe, tj. šta vama konkretno znače.

Naljepnica nam pomaže da napravimo bolji izbor pri kupovini kućnih aparata jer sadrži informaciju o potrošnji energije i kvalitetu rada uređaja.

Uglavnom oznaka za veću uštedu sugeriše i na bolji kvalitet samog uređaja, jer to znači da su korišćene novije tehnologije. Ali, postoji i posebno označavanje kvaliteta rada uređaja, takođe slovnim oznakama od A do G. Uređaj je kvalitetniji što je bliži slovu A, dok energetski razredi A, A+ i A++ spadaju u najefikasnije uređaje. Dodatna oznaka + i ++ znači da uređaj ima veću energetsku efikasnost od one koja se zakonskim propisima odnosi na kategoriju A.

Pomenute oznake ne utiču prevashodno na cijenu, jer na nju deluju mnogi faktori, kao što su, na primjer, robna marka ili najnoviji model. Evropska unija je 1992. godine donela direktivu o obaveznom obeležavanju električnih uređaja za domaćinstvo naljepnicama za označavanje energetskog razreda. Razlog za to je usklađivanje nacionalnih mjera u okvirima EU u vezi sa energetskom efikasnošću. Cilj nalepnica je da kupci budu obavešteni o efikasnosti uređaja i da se pri kupovini opredjele za energetski efikasnije uređaje. Nijedan uređaj za domaćinstvo ne može se prodavati na tržištu Evropske unije bez naljepnice.

Oznaka  A ukazuje na najbolje karakteristike, a G na najgore karakteristike uređaja. Ako koristimo uređaje sa oznakom A i za energetsku efikasnost i za karakteristike rada, i ako oni troše manje struje, računi će biti manji, uštedećete Vaš novac, a istovremeno ćete dati svoj doprinos očuvanju životne sredine.

Koji uređaji po zakonima EU moraju biti označeni?

  • frižideri, zamrzivači i kombinovani frižideri i zamrzivači;
  • mašine za pranje veša;
  • električne mašine za sušenje;
  • kombinovane mašine za pranje i sušenje veša;
  • mašine za pranje sudova;
  • električni šporeti;
  • klima-uređaji;
  • sijalice.

Konkretni primjeri

Frižider klase A+ ima upola manju potrošnju nego frižider klase C. Sijalice klase A i do 80 odsto manje troše od „običnih”. Ali, ušteda se ne postiže samo kupovinom energetski efikasnijih uređaja, već i njihovim ispravnim korišćenjem i održavanjem. Korišćenjem uređaja u skladu sa tehničkim uputstvom proizvođača ili promenom našeg ponašanja (ugasiti svjetlo kada niste u sobi), računi za struju se mogu smanjiti i za više od 40 odsto.

Naša preporuka :

Favorit frižider R141 sa A+ energetskom klasom 

ili

Gorenje RF 6275 W sa A energetskom klasom

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *